Social Icons

miercuri, 31 octombrie 2012

Experimente

Sau "ce-mi mai trece prin cap". Spuneam de mult ca imi doresc o casa unde sa imi fac o bucatarie cu soba, plita, cuptor, asa ca la bunici la tara. E visul meu si daca Doamne Doamne ma va ajuta, o sa-mi fac. Nu se compara cu nimic mancarea facuta la plita, la foc de lemne sau chiar bete de porumb, mancarea aia care se faca in tihna, negrabita de nimic. Stiti cum e?? Dumnezeisc! Borsul are un gust, pfuaiii, daca mergi pe drum si vine un miros, mai ca ai sari gardul si ai baga  macar o data lingura de lemn in oala si sa gusti. Si acea inghititura te-ar face sa uiti de truda si osteneala. Vise, vise...Dar sa revenim. 
Si cum stateam eu si ma gandeam, oare cum sa fac un bors ca cel de tara, dar la oras, la aragaz cu gaze, mi-a trasnit sa-l fac in cuptor. Dar in oala de lut. Oare cum o iesi? Si cu taietei de casa. Luni i-am pus gand rau gandului :)) si am zis "Sa trecem la treaba!". Am pus oala cu apa si sare in cuptor pana a dat apa in clocot, am curatat, taiat legumele si in clocote sa fierbeti. Deja incepea sa miroase altfel in casa. Sa iei barbatu la bataie de miros. Si cum barbatul era plecat, a scapat :))Cand am zis eu ca ar fi fierte cat de cat legumele, am adaugat borsul, taieteii de casa, putin suc de rosii facute de je :)) niste verdeturi si inapoi la clocotit. Numai ca borsul si sucul de rosii trebuie sa fie cel putin la temperatura camerei, dar NU reci. Si se lasa se fiarba pana e gata. Deja imi venea sa iau copilul si sa plecam si sa revenim cand o fi gata. Nu mai aveam rabdare. 
Astea sunt legumele netaiata
Aici se fac taieteii de casa. Multumesc nasilor pt cadoul minunat. 
Iar aici e finalul finalului
Este atat de rosu si de la sfecla. O portie doriti?

Si tot din categoria experimente, ma laud cu o minunata tarta cu ciuperci. M-am inspirat din aceasta reteta, insa nu am pus cascaval, sa fie prea calorios. Data viitoare voi pune, ii va da un gust deosebit. Si voi incerca chiar cascaval afumat
Inainte

Dupa

Delicioasa rau de tot. Cum de am facut-o? Aluatul de tarta era un aluat esuat pt taietei. Ma tampise pe mine ceva sa pun ulei de masline. Si nu a iesit ce voiam eu. Si cum munca mea nu se arunca la gunoi, am pus asa zisa coca intr-o punga si in fundu` frigiderului sa ma astepte, ca i-oi gasi eu intrebuintare. Si cum ciuperci erau cam 1 kg si voiam sa fie altceva cu ciuperci, mi-a strafulgerat ideea :))
Saptamana trecuta m-am uitat la Cireasa de pe tort, unde au fost invitati sa gateasca, pe langa Horia, alti 3 bucatari, dar de alte etnii. A fost un sarb, Milorad, un frantuz si un ungur. Si ce au gatit restu de 3 a fost interesant, insa mi-a placut maxim ce si cum a gatit sarbul. Atat de mult ardei pun ei in mancare, iute, capia, gras...oare dulciurile le fac tot cu ardei? Mi-am notat retetele lui si le voi incerca. Atat de buneeee! Si daca tot am vazut mancaruri cu ardei, deja in fata ochilor doar ardei capia vedeam, am copt si eu vreo 2  kg de capia, i-am curatat si taiat fasii. O ceapa mai mare am inadusit-o cu niste ulei de masline, iar vreo 500 de grame de pulpa de porc am taiat-o cuburi si la fel, am perpolit-o. Am pus totul intr-o tava, am pus bulion made by me si la cuptor pt 15 minute. Iar mirosuri de sa alungi barbatul; de acasa. Si iar a scapat, ca iar nu era acasa. Norocul lui! Atat de usoara manacarea si atat de gustoasa. Merita incercata.
Si cum mancarea asta se gateste atat de repede, adica se termina :)) aseara iar am luat la intrebari neuronii "Ce sa mai gatesc". Am facut inventarul casei si am decis ficatei la tava cu usturoi, mamaliga, ochiuri si branza. Prea banal. Oare cum sa fac sa nu mai fie banal?? Si becul rosu s-a aprins!!! Un fel de tort! Asa ca intr-un vas uns cu unt am pus o mamaliga molcuta
Am adaugat ficateii facuti in tava cu usturoi

Peste care am adaugat de la mine putere un sos de smantana cu usturoi. Mai degraba nu puneti smantana, doar usturoi simplu. Iese mai bun.
Am psu si vreo 5 oua
Branza
Si la cuptor cu ele pana se fac ouale
Intr-adevar e altceva decat banal. Desi Mihai nu e fan ficatei, a mancat o portie consistenta si am auzit un "Saru`mana pt masa!" asa din suflet, adica i-a placut. Ca atunci cand nu ii place, e mai sec acest pupat de maini :)) Glumesc!
Si ca sa iesim putin din aria bucatarie vi le prezint pe noile-vechi "fititi" ale Mariucai. Nu e rost sa stea fara ele. Le flutura si le cara dupa ea. Si la masa tot cu ele ar sta, sa le dea si lor "bosh".

Nu, nu a adormit pe oala, doar ca atunci cand am apasat sa fac poza, ea le facea "daga-daga".

1 comentarii:

Monica spunea...

Vai,cum arata mamaliguta aia,inghit in sec,Neaparat o fac si eu:D
Pitica e delicioasa,cazuta la datorie:)))